iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (2023)

Alles over de iPod

De iPod veranderde in 2001 in één klap de muziekindustrie. Er verschenen in de loop der jaren tientallen uitvoeringen, waaronder een aantal Special Editions. Hieronder vind je een tijdlijn van alle modellen die in de loop der jaren zijn verschenen.

Update mei 2022: Apple is officieel gestopt met de iPod touch en daarmee komt er ook een einde aan de iPod als productcategorie. De iPod touch was nog de laatste in het assortiment.

Wil je een iPod touch kopen? Je kunt vanaf €229 terecht bij de Apple Store of bij deze verkooppunten:

(Video) A Show of Scrutiny | Critical Role: THE MIGHTY NEIN | Episode 2
 • Wat is een iPod?
 • Originele iPod
 • iPod classic
 • iPod mini
 • iPod Photo
 • iPod shuffle
 • iPod nano
 • iPod touch
 • 7e gen iPod touch

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (1)

Wat is een iPod?

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat de iPod een muziekspeler is, gemaakt door Apple. De eerste versie verscheen op 23 oktober 2001, bijna negen maanden nadat iTunes voor de Mac was aangekondigd. In de loop van de jaren heeft Apple tientallen uitvoeringen en kleuren uitgebracht. In juli 2007 werd bekend dat Apple zou stoppen met de productie van alle modellen, behalve de iPod touch. De meest recente update daarvan verscheen in mei 2019 als zevende generatie iPod touch.

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (2)

De iPod is in eerste instantie bedoeld voor het luisteren naar muziek, maar je kunt het apparaat ook gebruiken als een externe harde schijf of als een soort USB-stick. Op de meeste modellen kun je ook foto’s, video’s en games gebruiken. Via iTunes kun je er contactinformatie, afspraken en andere info mee synchroniseren.

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (3)

Originele iPod

23 oktober 2001 – De eerste iPod verscheen op 23 oktober 2001 onder de slogan ‘1000 songs in your pocket’. Met 5GB opslag en een 160 x 128 pixels groot schermpje was het een revolutionair nieuw product. Andere mp3-spelers uit die tijd hadden slechts ruimte om twee of drie albums op te slaan. Apple vroeg er $399 voor.

Ook in deze periode verschenen:

 • Tweede generatie iPod, juli 2002. Deze verscheen in 2002 met maar liefst 20GB opslag en bood voor het eerst de mogelijkheid om met Windows te synchroniseren. Dit werkte nog niet via iTunes, maar via MusicMatch Jukebox. Deze software werd ook wel ‘iPod for Windows’ genoemd.
 • Derde generatie iPod, april 2003. Deze was dunner en lichter, met een nieuw design. Het fysieke klikwiel was vervangen door een aanraakgevoelig oppervlak, een dockconnector en 30GB opslag. Je kon met een USB-kabel synchroniseren met de iTunes Music Store. Dit jaar werd de mijlpaal van 1 miljoen verkochte iPods gehaald.

iPod classic

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (4)September 2007 – De klassieke iPod uit de begindagen met harddisk en heel veel opslag bleef onverminderd populair, bijvoorbeeld onder muzikanten. Apple veranderde in september 2007 de naam naar iPod classic, om dit model te onderscheiden van de nieuwere iPods met flashgeheugen.

(Video) ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011

iPod mini

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (5)Januari 2004 – De iPod was een gigantisch succes en Apple probeerde daarvan te profiteren door een kleurrijke iPod mini uit te brengen, gericht op jongeren. De iPod mini was klein en paste nog makkelijker op zak. Je kon kiezen uit vijf kleuren. De witte oordopjes werden een modeaccessoire: hiermee liet je zien ‘dat je erbij hoorde’. Met een prijs van $249 was dit model ook een stuk goedkoper. Net als de originele iPod pasten er 1.000 muzieknummers op. Voor hedendaagse begrippen was het een vrij dik apparaatje.

Ook in deze periode verschenen:

 • Vierde generatie iPod, juli 2004. De vierde generatie iPod kreeg het klikwiel van de iPod mini, een verbeterde batterijduur van 12 uur en een nieuwe shuffle-functie voor liedjes. Je betaalde $299 voor 20GB en $399 voor 40GB.
 • iPod U2 Special Edition, oktober 2004. Apple bracht samen met U2 een zwart-rode uitvoering van de iPod uit. In 2006 verscheen er opnieuw een U2-editie gebaseerd op de vijfde generatie.

iPod Photo

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (6)Oktober 2004 – De iPod Photo verscheen in oktober 2004. Een maand later veranderde Apple de naam in iPod photo met kleine p. Deze kon voor het eerst foto’s afspelen en had een kleurenscherm. Je kon deze iPod op een tv aansluiten om bijvoorbeeld een diashow van je foto’s te bekijken. Je betaalde $439 voor de 40GB-uitvoering en $599 voor het model met 60GB.

iPod shuffle

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (7)Januari 2005 – De iPod shuffle was de eerste muziekspeler zonder scherm. Het was tevens het goedkoopste model, dat volledig gebaseerd was op de nieuwe shuffle-functie. Het model was gericht op sporters die buitenshuis wilden gaan hardlopen met muziek. Er zat een koordje bij om aan je pols te dragen. Het eerste model zag er wel een beetje uit als een Apple TV-afstandsbediening.

Ook in deze periode verschenen:

 • Tweede generatie iPod mini, februari 2005. De tweede generatie iPod mini bracht weinig vernieuwing. Alleen de batterijduur was verbeterd en er waren nieuwe kleuren, maar inhoudelijk was er weinig veranderd. Je kon kiezen uit 4G voor $199 of 6GB voor $249.

iPod nano

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (8)September 2005 – De eerste iPod nano verscheen een paar maanden na de update van de mini. Je kon kiezen uit zwart of wit. Dankzij gebruik van flashgeheugen was dit model erg compact. Er zat een kleurenscherm in en je kon kiezen uit 2GB en 4GB voor respectievelijk $199 en $249. Een paar maanden later verscheen er ook nog een goedkoper model met 1GB voor $149.

Ook in deze periode verschenen:

 • Harry Potter iPod, september 2005. In 2005 verscheen er een Special Edition van de iPod met Hogwards-gravering, om de introductie van de Harry Potter-audioboeken te vieren.
 • Vijfde generatie iPod, oktober 2005. De vijfde generatie iPod kon video’s afspelen en had een groter 2,5-inch scherm. Dit viel samen met de uitbreiding van iTunes met tv-series en muziekvideo’s.
 • Tweede generatie iPod shuffle, september 2006. De tweede generatie iPod shuffle zag er heel anders uit. Hij was een stuk draagbaarder dankzij de aluminium behuizing met clip. Volgens Apple was het de ‘meest draagbare iPod ooit’. Deze was alleen verkrijgbaar in zilver met 1GB opslag voor $79.
 • Tweede generatie iPod nano, september 2006. De tweede generatie iPod nano kreeg meer opslag (8GB) en een langere batterijduur van 24 uur. De aluminium behuizing was kleiner, dunner en lichter. Je kon kiezen uit vijf kleuren.
 • Nieuwe vijfde generatie iPod, september 2006. Het is wat verwarrend, maar Apple bracht in 2006 een nieuwe versie van de vijfde generatie iPod uit. De opslag wijzigde naar 30GB voor $249 en 80GB voor $349. Inmiddels was de iPod uitgegroeid tot hét kerstcadeau.
 • iPod nano (PRODUCT)RED, oktober 2006. In 2006 bracht Apple voor het eerst een rode iPod uit, om het onderzoek naar aids te steunen. Later zouden nog veel meer (PRODUCT)RED-modellen en -accessoires volgen, waardoor Apple een van de grootste donateurs is van The Global Fund is geworden.
 • iPod shuffle in kleur, januari 2007. Apple bracht in 2007 een vernieuwde iPod shuffle uit in meer kleuren: blauw, roze, groen en oranje. Ook de originele kleur zilver was nog steeds verkrijgbaar. Technisch veranderde er niets.
 • Derde generatie iPod nano, september 2007. Geen enkele iPod heeft zoveel gedaanteverwisselingen ondergaan als de iPod nano. In 2007 kwam Apple met een dwerg-editie van de iPod uit: een klein en relatief dik apparaatje met 2-inch QVGA-scherm, nieuwe kleuren en een kleiner klikwiel. Het apparaatje was nu volledig van metaal gemaakt, kon video’s afspelen en je kon door je albums bladeren met Cover Flow.

iPod: het complete overzicht met alle iPod-modellen sinds 2001 (9)

(Video) How To Sell On Amazon FBA As A Beginner In 2023 - STEP BY STEP

iPod touch

September 2007 – Na de succesvolle introductie van de iPhone bracht Apple meteen ook een ‘iPhone zonder telefoon’ op de markt. De iPod touch had dezelfde multitouch-interface, ingebouwde Wi-Fi, een YouTube-app en een Safari-browser. Het was een compleet nieuwe mediaspeler. Apps voor Mail, Kaarten, Aandelen, Weer en Notities werden pas in een software-update achteraf toegevoegd, in januari 2008. De App Store volgde een paar maanden later, waardoor de mogelijkheden van deze nieuwe mediaspeler nog verder toenamen.

De nieuwste versie is de zevende generatie iPod touch uit 2019. Dit is het enige iPod-model dat momenteel nog te koop is.

Bekijk ook

iPod touch: het complete overzicht

Lees alles over de iPod touch, de kleurrijke mediaspeler van Apple die op iOS draait. Bekijk de iPod touch prijzen en aanbiedingen, vergelijk de uitvoeringen en lees over functies en specs.

Zevende generatie iPod touch

Mei 2019 – De zesde generatie iPod touch verscheen in mei 2019 en is een stuk sneller dan vorige modellen. Er zit een snelle 64-bit A10 Fusion-chip in, een 4-inch retina-scherm en twee camera’s van respectievelijk 1,2 en 8 megapixels. De dunne en stevige behuizing is gemaakt van metaal en je kunt kiezen uit zes kleuren, waaronder rood. Ook kun je kiezen uit 32GB, 128GB of 256GB.

Bekijk ook

iPod touch: het complete overzicht

Lees alles over de iPod touch, de kleurrijke mediaspeler van Apple die op iOS draait. Bekijk de iPod touch prijzen en aanbiedingen, vergelijk de uitvoeringen en lees over functies en specs.

(Video) Webinar: Vuistregels voor het adviseren van de juiste warmtepomp

Momenteel is de iPod touch 7G (2019) het meest recente exemplaar.

Apple hanteert hiervoor deze prijzen:

 • 32GB: €229
 • 128GB: €339
 • 256GB: €449

FAQs

What old iPods are worth money? ›

The iPod with the most value is a sealed, in-box iPod 1st Generation from 2005. The original iPod can sell for around $1,000 in a well-preserved state. A sealed, in-box iPod Touch 1st Generation for $600. A sealed, in-box iPod Nano 1st Generation for $350.

How do I get into my old iPod without the password? ›

If you can't remember your passcode when you try again, you need to use a computer to put your iPod touch in recovery mode. This process deletes your data and settings, including your passcode, giving you access to set up your iPod touch again.

What is the most collectible iPod? ›

Here are the most valuable iPod classics — the most expensive of which sold for 30 times its original price!
 1. 1st Gen iPod Classic White.
 2. 5th Gen iPod Classic Black. ...
 3. 4th Gen iPod Classic U2 Special. Year released: 2004. ...
 4. 7th Gen U2 iPod Classic. Year released: 2008. ...
 5. 7th Gen iPod Classic Silver. Year released: 2008. ...
Oct 28, 2022

How do you force reset an old iPod? ›

Press and hold both the Sleep/Wake and Volume Down button for at least 8 seconds, or until you see the Apple logo. Still need help? Plug your iPod into power, then try again.

How much were iPods in 2001? ›

Developed in less than one year, the 5GB iPod, holding 1,000 songs, was unveiled on October 23, 2001, for $399.

Are iPods going up in value? ›

According to trade-in pricing data from over 40 U.S. independent tech resale companies gathered by SellCell, iPods have depreciated by 89 percent on average since their launch, ranging from 98 percent depreciation for some models from 2003, to 71 percent for seventh-generation iPod touch models.

How do you unlock a used iPod? ›

If your iPod is disabled, the only way to unlock it is to completely erase and reset it. If you have a backup, you'll be able to restore it, otherwise you'll lose all of your data. There is no way to unlock a disabled iPod unless you use the correct passcode or you erase it.

How do I reset my iPod to factory settings without the passcode or computer? ›

Simply hold the Sleep/Wake button and the Home button down simultaneously. Release buttons till the Apple icon appears on the screen. Wait for iPod to restart.

How do I unlock my iPod without a computer or iTunes? ›

Here is how to unlock a disabled iPod without iTunes via iCloud. Log in to iCloud with your unique Apple ID and activate the Find iPhone option. Scroll through the All Devices and select your iPod from the list. Press Erase iPod and then click on the Confirm button to finalize the process.

Why are old iPods expensive? ›

The reason appears to be it is rare – Apple was having difficulty finding parts so decided to ditch the classic design. Getting one now will cost you more than buying any of the current range of iPods – and if you have one you don't use, you might want to consider selling them. Are iPods worth it 2021?

Does resetting an iPod delete everything? ›

Yes, you will lose all your settings. That is the whole purpose of reseting a device. If instead, you just want to restart your device, you hold the Sleep/Wake button and the Home button at the same time for at least 10 seconds. For clarification: Reseting will erase your data, restarting will not erase your data.

Can I sell my old iPod? ›

You can sell iPhones, iPads, and other gadgets in exchange for an Amazon gift card. To trade in your iPhone or iPod, first find out what the Amazon Trade-In program will take for it. Visit the Amazon Trade-In site and search for your device.

What are old ipods good for? ›

Top 9 Creative Uses for Old iPod Touch
 • Jailbreak to Enjoy More Interesting Apps. ...
 • Use it with Romo App-Controlled Robotic Pet. ...
 • Use it with OhMiBod Naughtibod. ...
 • Use it as a Walkman. ...
 • Turn Old iPod Touch into a Monitor. ...
 • Set Old iPod Touch Up with Bluetooth Speakers. ...
 • Use it to Listen to Podcasts. ...
 • Give it to Your Family Member/Friend.
Aug 4, 2022

How much is a first generation iPod worth? ›

Back in late 2014, not long after Apple discontinued the iPod Classic, there were reports of sealed, first-generation iPods selling for $20,000—and one rare model sold for $90,000.

Should I keep old iPods? ›

Overall, the data suggests that most used iPods will continue to depreciate over time. That means now might be a good time to sell a used iPod; especially as interest in the device increases; there will be some rebound in value and possibly further increases in the coming weeks.

Are old iPods obsolete? ›

Goodbye iPods. Apple to declare its iPod obsolete by the end of September 2022. The iPod was discontinued earlier this year. Not long ago, Apple brought an end to its most popular product ever – the iPod.

What are the chances of unlocking an iPod? ›

If you enter the wrong passcode six times in a row, you'll be locked out of your device, and you'll receive a message that says iPod touch is disabled. If you can't remember your passcode, you can erase your iPod touch with a computer or with recovery mode, then set a new passcode.

How do I unlock an old Apple device? ›

Only your carrier can unlock your iPhone. Contact them and request an unlock. After you submit the request, it might take a few days to complete. Contact your carrier to check the status of your request.

Does factory reset delete all devices? ›

A factory data reset erases your data from the phone. While data stored in your Google Account can be restored, all apps and their data will be uninstalled.

Does erasing device delete everything? ›

To help someone return your device to you, you can add a message or device number to the lock screen. Erase device: Permanently deletes all data on your device, but may not delete SD cards.

Who is buying old ipods? ›

Decluttr is the best place to sell used iPod and trade in Apple products!

How can I sell my old iPod? ›

Amazon.com. Amazon Trade-In buys all kinds of used electronics at competitive prices. You can sell iPhones, iPads, and other gadgets in exchange for an Amazon gift card. To trade in your iPhone or iPod, first find out what the Amazon Trade-In program will take for it.

Are old Apple products worth anything? ›

Apple products aren't known for being cheap, but they hold their value well. And that's even more true when it comes to vintage Apple products. Some classic Apple devices can even sell for thousands or even hundreds of thousands of dollars.

Videos

1. Garmin Tactix 7 Review - The special features in detail German
(DNA - DailyNerdAlert)
2. iPadOS 14 Wishlist: NO LIMITS for the iPad Pro
(Michael Caputo)
3. How to Prevent Thyroid Surgery and Radioactive Iodine Ablation Therapy | Dr. Osansky and Dr. Childs
(Dr. Westin Childs)
4. The impact of the coronavirus on the economy | VPRO documentary
(vpro documentary)
5. Webinar - Studeren in het VK - wat, waarom, wanneer en hoe?
(WilWegNuffic)
6. Tropico Mobile Game Review - One Tropico 3 to go please [German;many subtitles] iOS Android App Test
(Zap zockt)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated: 06/05/2023

Views: 5680

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.